ENERGI

Världens största fusionsreaktor med supraledande magneter nu i drift

En fusionsreaktor.
Fusionsreaktorn JT-60SA ligger i Naka, Japan, vid japans nationella institut för kvantforskning och teknik QST.

Med supraledande spolar på flera ton står nu en ny fusionreaktor färdig i Japan. Reaktorn som är ett samarbete mellan Europa och Japan har kostat runt 560 miljoner Euro att bygga upp.

Publicerad Senast uppdaterad

Det första plasmat i den nya fusionsreaktorn i Naka, Japan, skapades redan i oktober. Men nu invigs världens största tokamak med supraledande magneter på riktigt.

En tokamak är en badringsformad metallstruktur där fusionsbränsle, ett plasma av väteisotoper, innesluts av kraftfulla magneter. Om plasmat sedan hettas upp tillräckligt kan väteisotoperna fusioneras och energi utvinnas.

Än så länge finns det inga fusionsreaktorer som ger mer energi än vad de kräver i drift. Och ingen har heller knäckt problemet med att hålla i gång processerna med ett så kallat brinnande plasma på över 100 miljoner grader Celsius under en längre tid.

Men det finns stora förhoppningar om att fusion ska kunna lösa energifrågan i framtiden. Bland annat byggs en stor internationell anläggning vid namn Iter i Frankrike för att försöka lösa fusionsfrågan. Den nya reaktorn i Japan heter JT-60SA och lärdomar därifrån ska stötta Iter och även den tänka efterföljaren Demo.

30 ton tung magnetspole

JT-60SA har 18 D-formade och 6 ringformade spolar som ska forma och innesluta plasmat i tokamaken. Spolarna är supraledare av niob och titan, den största av de ringformade spolarna har en diameter på 12 meter och väger 30 ton. När strömmen slås på blir spolarna alltså magneter. 

Efter att det första plasmat skapats i oktober räknas anläggningen som den största tokamaken med supraledande magneter i drift hittills.

Tokamaken är 12 meter i diameter. Reaktorn ska klara av plasmatemperaturer på över 100 miljoner grader Celsius i 100 sekunder åt gången.

En illustration av den nya reaktorn.

Anläggningen är ett resultat av ett vetenskapligt samarbete mellan den Europeiska unionen och Japan för att tillsammans bredda kunskaperna om fusion. Arbetet med reaktorn påbörjades 2007 och reaktorn stod färdig 2020.

Sedan dess har tester och tekniska förbättringar gjorts inför invigningen 1 december 2023.

– Det som händer här i dag kommer att bidra till att fusion blir en del av en kolfri energimix. JT-60SA är nyckeln till en internationell färdplan för fusion för att den erbjuder en unik möjlighet att lära och dela med sig av värdefull kunskap till Iter, säger Marc Lachaise, chef på Fusion For Energy, i ett pressmeddelande

Organisationen Fusion For Energy har ansvarat för Europas del av projektet. Japan och Europa har delat på kostnaden om runt 560 miljoner Euro, cirka 6,4 miljarder kronor, för att bygga reaktorn. Det europeiska konsortiet Eurofusion där Sverige och 28 andra länder är med har också varit med i en del av arbetet.

Fusion For Energy är EU:s organisationen för att stödja arbetet med Iter där de flesta större länder i världen är med och bidrar för att knäcka frågan om fusion.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.